Az élő gélekben csaknem duplája a hidrogénkötéseknek, amelyek a vízmolekulákat összetartja, mint a folyékony vízben. Ha két molekulát egy kötés összeköt, akkor egymáshoz képest rezegni (és forogni) tudnak, ha nem köti össze őket semmi kötés, akkor ütköznek egymással, így közvetítik egymásnak az energiájukat. A hidrogénkötés, ami a vízmolekulák közötti kötést jelenheti relatíve nagyon gyenge kötések. Minél gyengébb egy kötés, annál könnyebben, annál kisebb energiával gerjeszthető. Viszont, ha sok könnyen gerjeszthető rezgés van a rendszerben, akkor rengeteg összeadott energiát képes felvenni és tárolni magában.
Az élő gélben majdnem minden vízmolekula két hidrogénkötéssel kötődik a szomszédos vízmolekulához. A gyenge kötések mentén nagyon sok alacsony rezgésszámú, kis kvantumenergiájú, könnyen gerjeszthető rezgés adja össze piciny energiáját, viszont ha elég sokan vannak, az összes energia nagy lehet.
Viszont ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a vízmolekulákban a negatív és a pozitív elektromos töltés középpontja nem esik egybe, vagyis van nekik egy negatív és egy pozitív töltésű pólusuk. Ha egy ilyen kettős pólussal rendelkező molekula rezeg, akkor elektromágneses hullámokat gerjeszt maga körül. Ez a kibocsájtott elektromos hullám gerjesztheti hasonló rezgésre egy tőle távol lévő másik vízmolekulát. Ezt hívják rezonanciának. Olyan, mint mikor egy pezsgőspoharat megkoccintunk, akkor a közelében lévő egyik zongorahúr megszólal, mert képes ugyanazt a rezgést felvenni, mint a pohár. (De itt a hanghullámok a közvetítők, nem az elektromágneses hullámok.)
A Mikrorostos Gél kutatásánál a következő észrevételt tettem. A gél egy többszörös fermentálás eredményeként jön létre. A fermentálást egy szervezetbarát 10-12 mikroba törzsből álló mikrobaközösség végzi, és több hétig tart a fermentálások sorozata. Egyes törzsek a fermentálási folyamat bizonyos szakaszában található meg a fermentátumban. Amikor bizonyos törzsek aktívak, akkor a többi törzs kimutathatatlan. Mikor viszont eljön az „ő idejük”, akkor a megelőzőek tűnnek el. Tehát egy mikroba törzs, ha megfelelő a közeg, akkor a láthatatlanságból előbújik, és elkezd szaporodni.
Ültessük át ezt a megfigyelést a bélflóra esetére! Ha antibiotikumos és egyéb gyógyszeres kezelés következtében „megtépázódik” a bélflóránk, akkor úgy kell újra „feléleszteni”, hogy kedvező környezetet hozunk létre a vastagbélben. Mivel a Mikrorostos Gél kiváló alapot ad a szaharolízist végző mikrobáknak, ezért mindenkinek azt javaslom, hogy először gélt fogyasszon, majd utána vegyen be probiotikumokat. De elég ezt egy vagy két napig bevenniük, mert a probiotikumok úgyis elszaporodnak a nekik kedvező gél „talajon”.
A Mikrorostos Gél egy rostpótló funkcionális élelmiszer. Mint ilyen, minden olyan előnnyel jár a fogyasztása, amely egyéb rostban gazdag élelmiszernél felfedezhető.
A magasabb rostbevitel csökkenti a koronáriás szívbetegség, az agyvérzés, a magas vérnyomás, a cukorbaj, az elhízás és bizonyos gyomor- bél-betegségek kockázatát. A magasabb rostbevitel csökkenti a szérum koleszterin szintjét. Javul a glikémiás és inzulin érzékenység a cukorbetegekben és a normál egyedekben. A fokozott rostbevitel előnnyel jár sok gyomor- bélbetegségek esetében: reflux, nyombélfekély, diverticulitis, székrekedés és aranyér. Az emészthető rostok fokozott emésztése erősítik az immunrendszert.
A Mikrorostos Gél találmányomat a piacra történő bevezetésénél csak arra szántam, hogy legyen egy természetes rost-tisztítója a bélcsatornának. Nagy szerencsém volt, mert a gélem savas kémhatású, sok gyomorban elkezdődő puffadást is megakadályozott a savassága révén. Ezért sok, puffadástól szenvedő fogyasztónál bizalmat kapott. Később kiderült, hogy nemcsak rostpótló béltisztítónak, nemcsak puffadáscsökkentőnek, hanem bélflóra regenerálására is kiváló. Egy elméleti felfedezés, ami a nagy víztartalmú rostos gélek nagy megkötő kapacitásának köszönhetően a legjobb béltisztítónak mutatkozott elméletileg, a gyakorlatban, a fogyasztás során számos egyéb előny felismeréséhez vezetett.
Ne feledjük! A „Lúgosítás” egy elmélet, azt gondolták, hogy a szöveteink elsavasodásának megakadályozására hasznos lesz. A gyakorlat ezt nem bizonyítja, sőt, a savasságtól való félelem egyre több emésztési panasz okozója. Az egészségtudományban rengeteg elmélet született már, és rengeteg elméletről derült ki, hogy téves. Mind „kukába” kerültek! Így jár a többi is.
Kérlek, ne igyál lúgos vizet! Inkább savasítsd az étkezés mellett elfogyasztott italaidat, például citrommal vagy Mikrorostos Géllel.