Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Rendben
Menü

Egy bélgyulladásos gélfogyasztó, azt kérdezte tőlem, hogy miért van az, hogyha nagyon nagy bélfájdalmai vannak, akkor csak a vajas főtt krumplit tudja elfogyasztani? Más ételre rá se tud nézni. Már többször kinyilvánítottam a véleményemet a krumplievésről. Azt állítottam, hogy a mai mozgásszegény életforma mellett a krumpli milyen veszélyes tud lenni. Emeli a vércukorszintet, inzulinrezisztenciát okoz, hizlal, és krónikus betegségekhez vezet. Szidom, miközben sokaknak ez az egyetlen energiát adó étel! Hogy van ez?

 

 

A főtt krumpliban víz és könnyen emészthető keményítő van. Mi az, hogy könnyen emészthető? A keményítő már a szájban elkezd emésztődni, nagyon hamar egyszerű cukor lesz belőle, ami már a gyomorban és a vékonybélben felszívódik és a vérbe kerül.

Miért jó ez a bélgyulladás esetén?

Azért, mert a gyulladásos szakaszt a bélben az emésztési folyamatok irritálják, az irritáció fokozza a gyulladást, vérzést és fájdalmakat okozhat. Ha rostokban gazdag lenne a krumpli, akkor már nem lenne alkalmas a fogyasztása a bélgyulladás esetében. A rostok, főleg a cellulóz rostok, ami a leggyakoribb a növények esetében, nem szívódnak fel és elérik a gyulladásos szakaszt a bélben, ott pedig irritálnak. Ezért tiltják az orvosok a bélgyulladás esetében a rostos táplálkozást.

 A vaj miért nem irritál?

A vaj zsírból és vízből áll. A zsírnak a felszívódása teljesen más útvonalon történik, mint a többi alkotóelem az ételeinkben. A vízről pedig tudjuk, hogy indifferens alkotóelem! Lépten-nyomon azt hangsúlyozom, hogy a béltartalomban mennyire nélkülözhetetlenek a rostok. Mert a rostok felszínén olyan elektronleadó, antioxidáns vízszerkezet alakul ki, ami gátolja a gyulladásokban fellobbanó túlzott oxidációkat. Mivel a krumpliban semmilyen rost nincs, ezért a bélgyulladásban szenvedők bekerülhetnek egy csapda helyzetbe. Éppen attól tiltják, ami kihozhatná őket a gyulladásos állapotból!

 

 

Ezen a ponton talán el tudom magyarázni az általam feltalált gél különlegességét. A gélemben olyan vékony, néhányszor 10 nanométer méretű cellulóz rostok találhatók, amelyet vastag vízszerkezet vesz körül. Tehát ezek a rostok inkább tekinthető „vízrostoknak”, a vízről pedig tudjuk, hogy nem irritál. Vagyis a bélgyulladásban szenvedőknek nyugodtan ajánlhatjuk azokat a típusú rostokat, ami a gélemben van. Nagyon sok bélgyulladásban szenvedőtől kaptam pozitív visszajelzés a gél fogyasztásával kapcsolatban. Mivel a gélben található nano méretű rostokat is elektronleadó, vagyis gyulladáscsökkentő vízszerkezet veszi körbe, ezért nemhogy nem irritálja a gyulladást, de még csökkenti is a mértékét.

Következtetés: a vajas főtt krumpli fogyasztható a bélgyulladásnál, mert mire a gyulladás helyére érne, felszívódik, a Dr.Hummel Gél szintén javasolt, mert nem irritálja a gyulladást, sőt a vizes rostjai lefojtják a gyulladás hevességét.

További bejegyzések

Összes bejegyzés