Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Rendben
Menü

Már több tanulmányt olvastam arról, hogy a mediterrán konyha miért előnyösebb az elhízás megelőzésére, de az érveket idáig nem tartottam eléggé meggyőzőnek tudományos szempontból.

 

Néhány héttel ezelőtt egy olvasói levelet kaptam, amelyben azt kérdezték, hogy miért fogyaszt a Dr.Hummel gél? A levélíró és barátai azt tapasztalták, hogy 4-5 kg-ot fogytak a gél rendszeres fogyasztása következtében.

 

 

 

Hirtelenjében két okot is találtam a fogyás magyarázatára.

Az egyik az, hogy hígítja a gél a már régóta besűrűsödött és a bélben megtapadt béltartalmat. A fellazítás eredményeként meg tudunk szabadulni a már régóta bennünk rekedt széklettől. Ez a jelenség okozhat akár 1-1,5 kg súlycsökkenést.

 

A másik az, hogy a gélem fermentációk eredménye, e fermentáció során sok K-vitamin keletkezik, ez a K-vitamin pedig javítja a mikrocirkulációt, miáltal a bőrünk magasabb hőmérsékletű lesz, így több hőenergiát sugárzunk ki a testünkből. Ez jelentős energiaveszteség lehet. Energiaveszteség egyenlő, súlyveszteség a test szempontjából, ha semmi más körülményen nem változtattunk. Az így kialakult súlyvesztés hosszú távon akár 3-4 kg is lehet.

 

Továbbgondoltam a gélem lehetséges fogyasztó hatásait, és még legalább két körülményre felfigyeltem. E két körülmény kifejtése után az is világossá vált számomra, hogy mi a mediterrán konyha előnye a magyarral szemben a túlsúlyosság szempontjából.

Ha eszünk szinte azonnal cukor kerül a vérbe, ugyanakkor inzulin nevű hormon is megjelenik a cukorral, hogy a cukrot kivigye a vérből, mert a vérben a vércukor szint nagyon meghatározott érték fölé nem kerülhetnek. A táplálkozásunk során a vérből kijutott cukorral három féle dolog történhet:

 

  1. Azonnali energiafelhasználásra kerül,
  2. Tárolt cukorként a glikogén molekulákba épülnek. Glikogénként az izomszövet és a máj tárolja a cukrot.
  3. A cukor molekulák nem alakulnak át glikogénné, hanem a zsírszövetekben zsír lesz belőlük.

 

Nagyon fontos kérdéshez jutottunk:

 

Mi dönti el, hogy a fölösleges cukor glikogénné vagy zsírrá alakul-e?

 

A kálium! Ez az ásványi anyag, amelyből a testünkben a legtöbb van, és amelyből a napi táplálkozásunk során a legtöbbet kell, hogy magunkhoz vegyünk! Csaknem 5 gramm napi kálium bevitel kell, ahhoz, hogy a fölösleges cukor ne zsírrá alakuljon. Ez az 5 gramm nagyon sok, ha a többi ásványi anyag i(nátrium, kalcium, magnézium, vas, stb.) igényeinkhez viszonyítjuk.

 

Hogyan juthatunk hozzá ekkora mennyiségű káliumhoz? Nem tabletta formájában, nem is a só káliumozásával, mert az életveszélyes bénuláshoz is veszethetne!

 

A növények szárában és leveleiben van a legtöbb kálium. Na és itt van az egyik előnye a mediterrán konyhának, rengeteg salátát, zöldséget használnak köretnek. Még ha spagettit is esznek, azt is nagy mennyiségű hámozott paradicsommal keverik. A magyar konyhában pedig a tészta köret mellett a húsételhez egy kis savanyúság szerepel, ez jó, de a baj az, hogy a tészta vagy krumpli, vagy a rizs dominál a köretben, nem pedig a zöldség!

 

Nem csak káliumban szegény, rossz köretet eszünk, mi magyarok a húsételeinkhez, de sokat is!

 

 

 

 

De mi az a második körülmény, amire felfigyeltem a gélem fogyasztó hatását vizsgálva.  A gélem savas kémhatású, tehát nem lúgos. A gélem savasít, nem lúgosít. Most újra visszakanyarodhatunk egy néhány évvel ezelőtti őrülethez, a lúgosítás kérdéséhez. Emlékszünk rá? Lúgosíts! Volt a jelszó. Zárójelben: sokat ártottunk vele! Majd mindjárt kiderül, miért!

 

A savasság mértékét a pH-értékkel mérjük. Egy pH elektródát kell betennünk a folyadékba, amelynek a savasságára, illetve a lúgosságára kíváncsiak vagyunk. A nyálnál és a vizeletnél ez a mérés könnyen megoldható, de a vér pH-értékének mérésénél már nem. Nagy költséggel megoldható a mérés, de ezeket a méréseket nem végezték el azok, akik a lúgosítás szószólói voltak.

 

Élettani szempontból a vér pH-értéke a kardinális. Nagyon szűk intervallumban mozoghat a vér pH-értéke. A nyál és a vizelet pH-ja semmit sem mond a vér értékéről. Ha a vizelet nagyon savas, ekkor a vér lehet nagyon lúgos, sőt, többnyire ilyen ellentétes értékeket kapunk!

 

De miért is olyan fontos a vér stabil pH-értéke?

 

A hemoglobintól kezdve az összes vérben található szállító enzim, az összes ásványi só (K+, Ca2+, Na+, Mg2+) oldhatóságát a környezetének a pH-ja befolyásolja. A vér nem tudja szállítani például a kalciumot, mert nem oldhatók lúgos környezetben! Így, ha lúgos a vér pH-ja, a szövetekben kalcium lerakódások alakulnak ki. Különösen veszélyes ez az ereknél. Ismerjük az érelmeszesedést! De az izomgörcsöket is ismerjük, mert komoly fájdalmakkal jár! Aztán az ízületekben kialakult gyulladásokat (arthritis)!

A széles körű vizsgálatok, a lúgosító kampánnyal szemben, azt mutatják, hogy márpedig az emberek nagy része, különösen az idősebb emberek vére inkább lúgos, mint savas! Ez pedig nem kis problémát okoz nekik.

 

A reflux nagyon bezavar abba a hitbehogy sok a savunk! Pedig éppen akkor lép fel a reflux jelensége, ha a gyomrunkban nem termelődött elég sav. Erről már írtam ugyan, de nem kap elég hangsúlyt még az orvosok körében sem! Ha nem elég savas a gyomortartalom, akkor nem nyit ki a gyomor alsó retesze, vagyis csak forgolódik a gyomortartalom és nem ürül. A forgolódás közben savas váladékot böfögünk fel. Ami mar, ennek az érzése azt sugallja, hogy sok a savunk, pedig kevés!

 

Ahogy öregszünk, egyre kevesebb sav termelődik a gyomrunkban ez az emésztésünkre is nagyban kihat, de a vérünk pH-értékére is, ugyanis egyre lúgosabb lesz a vérünk. Az ásványi sók és nyomelemek nem tudnak mobilizálódni, így nem szívódnak fel. Hiába eszünk sokat a telítettséget sem érzékeljük, mert a hormonok sem működnek megfelelő mozgékonysággal.

 

Nem csak az öregedés, de a stressz is lúgosító hatással van a vér pH-jára, a kortizol hormon hatásaként, hidrogén ion áramlik ki a vérből, hogy a kalciumot mobilizálja. Tehát a stressz hatására a vér lúgosodik!

 

Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de még mindig divatban van a lúgos víz (pH=9 vagy magasabb pH-értékkel).

 

 

 

Gondolom, már mindenki rájött, hogy ahelyett, hogy lúgos italokkal rontjuk a gyomrunk savasságát, inkább savas italokkal kellene erősíteni a savasságát!

 

Hogyan csinálják ezt a mediterrán emberek?

 

Bort isznak evés közben! A bor savas kémhatású! A vörös bor még savasabb. Általában könnyű vörös bort isznak ebédhez is a mediterrán emberek.

Emlékszem a nagyszüleim is Zalában annak idején könnyű siller bort ittak az ebédhez vagy a vacsorához. (Sohasem voltak túlsúlyosak!)

Más most a helyzet az autót vezetőknek a zéró tolerancia miatt! Kicsit enyhíthetnénk, legalább egy deci könnyű bor erejéig ezen a nagy szigorúságon.

Amíg nem enyhítenek a törvényeken a szigorú törvényhozók, addig is ajánlok egy rostos savas italt az étkezésekhez.

 

(Vigyázat! Reklám következik!)

 

Végy egy evőkanál Dr.Hummel gélt, tedd be 2 dl vízbe, nyomj bele 2 citromkarikát! Jól keverd össze és idd meg!

 

A gélemben sok a kálium és savas: pH=3,5! Ennél olcsóbb és hasznosabb italt jelenleg nem tudok ajánlani az étkezésekhez.

Italaink legyenek káliumban gazdagok, és savasak! (Maximum 2 dl!)

További bejegyzések

Összes bejegyzés